ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 140-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕЙО ЯВОРОВ С МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧЕН РЕЦИТАЛ В „ПЕРОТО” НА 20 ЯНУАРИ

16 Jan, 2018

Традиционните поетични вечери в Литературен клуб „Перото“ в НДК продължават и през новата година. На 20 януари (събота) от 18:00 часа ни предстои да се потопим в творчеството на големия български творец с драматична съдба Пейо Яворов. 140-тата годишнина от рождението на поета ще бъде отбелязана в „Перото“ с представяне на поетично – музикалната композиция „Душата ми е стон“ по стихове и спомени на П. К. Яворов. Музиката е написана специално за рецитала и ще бъде изпълнена от нейния автор – проф. Симеон Венков, изтъкнат наш композитор и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и „Музикален департамент” на НБУ.

Ценителите на поезията в „Перото” ще имат честта да чуят стиховете и спомените в изпълнението на актьора Георги Гайтаников, който ни напусна през 2016 г. Той е участник в първите постановки на Телевизионния театър, познат глас е и от дублажа на редица филми. Гайтаников бе от поколението на Стефан Гецов, Андрей Чапразов и Васил Стойчев, които пълнеха cцената c оcанка и мощен глаc. Ще го запомним и като ненадминат рецитатор – признат е за най-добрия изпълнител на стиховете на Пейо Яворов и Димчо Дебелянов и неслучайно в Златния фонд на БНР се пазят негови великолепни изпълнения на творбите им.

Авторът на музиката за рецитала „Душата ми е стон“ - проф. Симеон Венков, завършва през 1967 г. „Музикална педагогика” със специален предмет - контрабас в Българска държавна консерватория (днес ДМА „Проф. П. Владигеров”). От 1969 г. е преподавател по контрабас и бас китара в Естрадния факултет на ДМА. Изнасял е концерти с оркестър „София” и различни състави. През 1981 г. завършва бас китара, аранжиране и композиция в консерваторията „Ханс Айслер” в Берлин. През 1976 г. създава групата „Рондо­Секстет”, с която изнася много концерти у нас и в Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Русия, Югославия, Кипър, Корея, Индия. По-късно се изявява и с групата „Джаз трио + Х”. През 1990-93 работи в Индия, като свири с групи на индийски джаз музиканти. Проф. Венков е участвал в множество записи за радио, телевизия, филмова музика. Той е автор на произведения за различни камерни ансамбли, на музика към над 50 филма, театрална музика, естрадни песни, джаз пиеси, над 800 аранжимента за различни формации. Музикално-поетичните рецитали „Едно необикновено приятелство” (Димчо Дебелянов ­ Николай Лилиев) и „Най-светлият син на Копривщица” (Тодор Каблешков) по негова музика са издадени на CD.

Вход: 8 лв. | 5 лв. (студенти и пенсионери)