ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ОРКЕСТЪРЪТ СЪС 130-ГОДИШНА ИСТОРИЯ „КОНЦЕРТГЕБАУ” ЩЕ ПОДКРЕПИ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ ОТ ФИЛХАРМОНИЯ „ПИОНЕР”

20 Юни, 2018

Кралският оркестър има програма Side by Side за насърчаване на млади изпълнители, като във всяка държава от турнето си свири по едно произведение с младежки оркестър
 
Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам е един от най-добрите оркестри в света, чийто уникален звук критиците възхваляват. Макар че изключителната акустика на „Концертгебау” играе важна роля в това отношение, никой друг оркестър не звучи като оркестъра на Концертгебау в Голямата зала. Също толкова важен е високия  професионализъм на самите музиканти и влиянието, упражнявано върху оркестъра от неговите главни диригенти, които са само седем на брой от годината на основаването на оркестъра 1888 до днес. От септември 2016 Даниеле Гати е главен диригент.  Преди него тази длъжност са заемали: Вилем Кес  (1888-1895), Вилем Менгелберг (1895-1945), Едуард ван Бейнъм (1945-1959), Бернард Хайтинк (1961-1988), Рикардо Шайи (1988-2004) и Марис Янсонс (2004-2015).

Оркестърът на Кралския Концертгебау се състои от 120 музиканти от над 20 държави. Независимо от големия брой музиканти в него, оркестърът действително функционира по-скоро като камерен състав по отношение на чувствителността, с която членовете му се слушат един друг, изграждат звука и работят в екип. Всъщност това изисква както висок индивидуален професионализъм, така и тънко усещане за взаимно доверие и увереност.

Като част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на Кралския оркестър, на сцената на зала 1 ще се качат и музиканти от Младежка филхармония „Пионер“. Филхармонията е основана от легендарния проф. д-р Влади Симеонов и включва български таланти на възраст между 9 и 18 години.

На 30 юни за първи път в проекта Side by Side в увертюрата „Дон Жуан” на Моцарт на тимпаните ще свири Борис Будинов от Филхармония „Пионер”. Той ще е единственият млад музикант от проекта, който ще свири на ударни в това произведение и без подкрепата на музикант от Концертгебау. Борис е възпитаник на прочутата българска перкусионна школа /преподаватели Радосвет Кукудов, проф. Татяна Кърпарова, Татяна Колева/.

Солист на вечерта ще бъде световноизвестният цигулар Веско Ешкенази.

Билети за  концерта на 30 юни можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цените от 50, 70, 90, 110, 130 и 150 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Концертът се реализира с подкрепата на Столична община.