ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Официално откриване на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост"

28 Aug, 2017

На 25 август за 25-ти път по червената пътека на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” преминаха много обичани български звезди от екрана и театралната сцена: Татяна Лолова, Гинка Станчева, облечена с национална носия като през 1957 г. на червената пътека в Кан, Емилия Радева, която получи награда за цялостно творчество  и във връзка с нейната 85-годишнина, Борис Луканов, Иван Павлов, Камен Воденичаров, Антон Радичев, Иглика Трифонова, Христо Гърбов, Мартина Вачкова, Биляна Петринска, Камен Балкански, Башар Рахал, Лорина Камбурова, Атанас Сребрев, който проби в Холивуд и други. На церемонията бяха и чуждестранни режисьори и актьори, чийто филми са включени в конкурсната програма и панорамите на кинофестивала: Ану Аун, режисьор от Естония, Асгримур Сверисон, режисьор от Исландия, унгарските режисьори Роланд Враник и Атила Гигор, режисьорката Кристине Бьорг и актрисата Софи Стогаард от Дания, гости от Великобритания, Украйна, Турция, Индия,  Румъния, Македония, Иран, Русия и Италия. Специален гост на фестивала е Карен Шахназаров, сценарист, режисьор, директор на "Мосфилм", с чийто филм "Ана Каренина. Съдбата на Вронски" се открива "Любовта е лудост".

Делегацията от Индонезия беше атрактивна при появата си на червената пътека - с традиционни танци и инструменти. Киното на страната е малко познато за българския зрител, но с участия и награди от много азиатски кинофестивали. Освен конкурсен филм, ще бъде представена фотоизложбата "Прекрасна Индонезия" и официално ще се открие панорамата "Фокус: Индонезия" с филма "Салауаку".

Гости на юбилейното издание на фестивала бяха г-н Румен Димитров - зам. министър на културата, г-н Борислав Велков - директор на Борда на директорите на НДК, г-жа Ия-Петкова Гурбалова, НДК, Н.Пр. Сри Астари Сасджид - посланик на Индонезия в България, почетния консул на Индонезия във Варна г-н Красимир Симов, г-н Мохаммад Али Киани, съветник по културните въпроси на Иран към посолството в България. 

Ежегодният кинофорум „Любовта е лудост“ е очаквано и вълнуващо събитие. Като инициатор и организатор на тази престижна проява, Фестивалният и конгресен център продължава да най-доброто от големия екран – в конкурсната международна програма, конкурсния младежки модул, съпътстващите панорами на чуждестранни кинематографии, като не забравя и родното кино с ежедневните творчески срещи в зала "Пленарна" на Община Варна.

102 филма ще бъдат показани в тазгодишното издание на фестивала „Любовта е лудост”, който за поредна година ще превърне Варна в бляскава киностолица.