ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НОВ АВТОРСКИ СПЕКТАКЪЛ НА ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА, ПО ШЕКСПИР, В ТЕАТЪР АЗАРЯН

7 Sep, 2017

Силен старт на новия театрален сезон в Театър „Азарян” ще даде авторският спектакъл на Лилия Абаджиева „Ако нямах лоши сънища”.

Пълно вглъбяване на режисьора в Шекспировите текстове, ефектни декори и въздействащи актьори – с някои от които Лилия Абаджиева работи от години, а други дебютират в нейни спектакли - това са само част от характеристиките на постановката, която софийската публика ще види премиерно на 4 и 5 октомври от 19:30 часа в театър Азарян, НДК.

В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарскии Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

„Ако нямах лоши сънища” е неизменна част от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абажиева върху Шекспир.

С работата ми по Шекспир са свързани всички етапи от развитието ми като режисьор. Обърнах се към Шекспир още в ранните си студентски години. Светът на Шекспир ме предизвиква и възторгва едновременно, той е път за себепознание и изследване на човешкото в човека; на човека в гранична ситуация там, където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир през поезията и философията изразява вътрешния свят на човека. Той ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия.”

В професионалната си кариера Лилия Абаджиева развива своята шекспирова театрална лексика не само в българската театрална ситуация, но и в руската, немската и американската театрални традиции, през безценния опит от сблъсъка на културни идентичности . „В „Ако нямах лоши сънища” изследвах теми, които винаги са ме карали “в сърцето си да чувствам странна битка, която не ми дава да заспя”, споделя още режисьорът.

Билетите за „Ако нямах лоши сънища” вече са в продажба на касите на НДК на цени от 15/12 лв.


ПОВЕЧЕ За Лилия Абаджиева:
Считана за една от най-интересните и задълбочени български театрални режисьори, Лилия Абаджиева е била асистент на големия проф. Крикор Азарян в режисьорския му клас във НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Гост-преподавател в няколко университета, между които Калифорнийския университет в Санта Барбара; Кьолнския университет, Уестмонт колидж в Калифорния.

Поставя над повече от 30 спектакъла на големите класици Гьоте, Шекспир, Молиер, Гогол, Чехов и Бекет на българска сцена. Тя започва работата си по Шекспир още в ранните си студентски години и с него са свързани всички етапи от развитието й като режисьор, според нейните собствени думи. Изследователската й работа върху Шекспир е свързана с нейни постановки в Германия, САЩ, Македония и Русия.
През театралния сезон 2016/2017 работи върху три от най-мащабните си спектакли през последните години: „Цимбелин“ от Шекспир, „Франкенщайн #Алхимия на живота“ авторски спектакъл по Мери Шели, Драмски Театър, Македония.

Носител е на отличия и награди за режисура, както от национални, така и от престижни международни театрални форуми.

През 2017 г. е удостоена със „Златен век“ почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура.
 

ТОП НОВИНИ