ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

МИРОСЛАВ БОРШОШ ЩЕ ОТКРИЕ ГОДИНА НА ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА В НДК

18 Jan, 2017

Национален център за книгата планира поредица от инициативи, първата от които е на 21 януари /събота/ от 12.00 ч. - дискусия за бъдещето на детската книга в „Перото”
 
Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош ще отрие Годината на детската книга в НДК в събота, 21.01.2017 г. от 12.00 ч. в Литературен клуб „Перото”. Инициативата е на Национален център за книгата – НДК и обръща специално внимание на съвременната литература за деца и юноши. Ще бъдат проведени срещи, дискусии, четения, различни работилници, които да стимулират детското въображение, вдъхновено от словото. Ще бъде обособено пространство за общуване с книгите за децата. НДК ще партнира на възраждането на Националната седмица на детската книга.

Първто събитие от Годината на детската книга е отворена дискусия за „Бъдещето на детската книга”, която ще обсъди всички важни въпроси за детската литература, четенето, съвременните заглавия и пр. В дискусията ще участват деца и родители, влогъри и създатели на сайтове за родителство, автори, илюстратори и издатели. Сред тях са Юлия Спиридонова – Юлка, носител на много награди за детска литература, включително наградата „Перото” за 2015 г.; Валентина Стоева от Фондация „Детски книги”; Зорница Христова – издателство „Точица”, която обявява мисията на своето издателство като „несъществуващите книги, които Зорница би искала да има”; Антон Стайков и Свобода Цекова – илюстратори и дизайнери; Албена Раленкова – редактор на издателство „Фют” и Александър Кръстев от „Азчета”. 

„Ще се опитаме да отговорим на въпросите: трябва ли днешните деца да четат любимите книги от детството на своите родители; какво искат да четат децата и как си представят бъдещото на книгата; как книгата се конкурира с дигиталния свят и трябва ли да се конкурира и как да се доверят на авторите на съвременна литература за деца“, казва ръководителят на Национален център за книгата Михаела Петрова.