ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„КРАЛЯТ ЕЛЕН” ЗАКРИВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

10 May, 2018

Трагикомичната приказка „Кралят Елен” по текстове на Карло Гоци ще зарадва и варнeнската публика на 11 юни в деня на закриването на международния театрален фестивал „Варненско лято”.

В столицата публиката може да го види за последно през този сезон на 12 май от 19:00 часа в Театър Азарян.

За по-малко от година от съществуването си спектакълът успя да получи две номинации в различни категории – една за награда Икар и една за награда Аскеер, с които са отличени съответно актьорите Боян Арсов и Веселин Петров.
Младият режисьор Анастасия Събева създава представлението в традициите на комедия дел арте (театрален жанр, който се развива през XVI век в Италия от пътуващи трупи). Историята ни отвежда в приказната страна Серендипо, където се  преплитат любов, лъжи и завист, жажда за власт, коварство и магии. Всичко това е пресъздадено от осем талантливи актьори, които пеят, танцуват и играят с младежка енергия и дух.
В „Кралят Елен” решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват своята сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието обаче, сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

В спектакъла участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Ненчо Костов Весела Петрова/Калина Георгиева и Стелиан Радев.

Изработката на маски и визуална среда са дело на Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова.
Използвани са цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Костурица и Том Стопард.

„Кралят Елен” се осъществява с подкрепата на Техем.
 
Снимки: Орлин Огнянов
Билетите за „Кралят Елен” в Театър Азарян на касите на НДК и онлайн на tickets.ndk.bg