ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„КРАЛЯТ ЕЛЕН” ИДВА В ТЕАТЪР АЗАРЯН ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

27 Nov, 2017

Приказният спектакъл „Кралят Елен” по текстове на Карло Гоци,  ще можем да видим на 16 декември (четвъртък) от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян в НДК. Автор на спектакъла е младата режисьорка Анастасия Събева, която събира осем, също съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която те влагат в играта си.

В  „Кралят Елен” решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват своята сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието обаче, сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

Щеше ни се да създадем красива, вълнуваща, любовна приказка... за възрастни. Сметнахме, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота. Затова създадохме представление, което да вълнува, забавлява и трогва зрителите... Една топла, емоционала история, която да ни заведе на пътешествие в магическия, измислен град Серендипо, да ни запознае с тревогите на неговия Крал и неговата неистова необходимост от любов. Необходимост, не измислена, а такава, като на всеки човек... Дали Кралят, превърнат в Елен, ще успее да извоюва своята загубена любов? Или само в измисления свят на актьорите, когато говорим за приказки и магии, любовта може наистина да ни се случи, Кралят да бъде щастлив, а предателят – наказан?...”, споделя Анастасия Събева.

В спектакъла участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. Изработката на маски и визуална среда са дело на Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова. Пластика: Калина Георгиева. Използвани са цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Кустурица и Том Стопард.

 

„Кралят Елен” се осъществява с подкрепата на Техем.

 
Автор на плаката: Ростислав Маринов

 

Билетите за „Кралят Елен” вече са в продажба на касите на НДК на цени от 12 лв. Може да запазите места онлайн на: http://maniakino.com/npc_ws_pg_home.php

 

ПОВЕЧЕ ЗА АНАСТАСИЯ СЪБЕВА:

Анастасия Събева завършва, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” випуск 2014 г. със специалност „Режисура за драматичен театър” в класа на проф. Здравко Митков.

Въпреки крехката си възраст зад гърба си има осем спектакъла и е поставяла пиеси на пет различни театрални сцени.

 

Награди и отличия:

- НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ за Режисура за драматичен театър, випуск 2014

- Специална награда за „Полет в изкуството” на Фондация „Стоян  Камбарев” 2015 за спектаклите „Женска управия” и „Антихрист”

- Специална грамота за „Антихрист” по Емилян Станев – Друмеви театрални празници 2015