ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ХОРЕОГРАФЪТ ХРИСТИЯН БАКАЛОВ ПРЕДСТАВЯ ПЕРФОРМАТИВНАТА ИНСТАЛАЦИЯ PURE В ДНК

11 Юни, 2018

От няколко години Християн Бакалов, известен предимно като танцьор и хореограф, развива в Белгия трилогия от перформативни инсталации, които изцяло потапят посетителите в богатство от сетивни преживявания. PURE e aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци – непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка. Целта е зрителят да бъде преведен през лабиринт от различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането за реалност и имагинерност. PURE е втората част от трилогия, вдъхновена от идеята на Спиноза за ВЕЧНОСТ, поставяйки въпросите за раждането и смъртта. Как се раждат представите ни за самите нас и света? Как ги осъзнаваме и боравим активно с тях, или просто ги оставяме на мира? PURE е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояние чрез преживяването на повишена интимност. Всяка инсталация е уникална и се прави спрямо пространството, в което се случва, както и преживяването на отделния зрител е напълно индивидуално.

"Да бъдеш докоснат с нежност. Да бъдеш приласкан. Да срещнеш очи, които те гледат с обич… Да те поемат с внимание добронамерени ръце и да те водят към светлината… Съмнява ли се някой в рядкостта на подобни преживявания, които с лекота бихме могли да наречем "отвъдни"? Арт-инсталацията PURE на Християн Бакалов в ДНК ги достави в пълен комплект, безрезервно и с усмивка.", пише Мила Искренова в портал „Култура“.

През юни тази година проектът беше представен с изключителен успех в програмата на театралния фестивал "Варненско лято" и беше едно от ключовите събития на Sofia Pride Arts.

На 14 юни, от 13 до 22:00 ч., PURE ще бъде представен в рамките на международната програма "Мигриращото тяло" в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс.

Работилниците за доброволци:
  • 12юни от 18:00до 20:00 ч.
  • 13 юни от 18:00 до 21:00 ч.