ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ГОДИНАТА НА ДЕТСКАТА КНИГА В НДК ЩЕ НАСЪРЧАВА ЧЕТЕНЕТО

21 Jan, 2017

„Светът ще се движи от въображението на хора, които сега се учат да четат“, каза Мирослав Боршош
 
Писатели, издатели, анализатори, читатели, влогъри и родители дадоха старт на Годината на детската книга – инициатива на Националния център на книгата към НДК. „Четенето за нас е необходимост, необходимост, която се възпитава и отглежда. Няма по-голяма кауза за хората, които са свързани с литературата и за всички нас, които сме свързани с културата, от това да върнем книгата в ръцете на децата. И ако някой се запита защо, просто вижте какво се случва по света. Представете си, че съвсем скоро от силата и въображението на хората, които сега се учат да четат ще зависи този свят“, каза при откриването на първата дискусия в Годината на детската книга изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

В нея участваха Юлия Спиридонова – Юлка, носител на много награди за детска литература, включително наградата „Перото” за 2015 г.; Валентина Стоева от Фондация „Детски книги”; Антон Стайков и Свобода Цекова – илюстратори и дизайнери; Албена Раленкова – редактор на издателство „Фют” и Александър Кръстев от „Аз чета”.

Участниците се обединиха около тезата, че е нужно насърчаване на четенето при децата и намирането на баланса между писаното слово на хартия и електронните устройства, като средство за достъп до литература. Михаела Петрова, ръководител на НЦК, пое ангажимент серията инициативи от Годината на детската книга да отиде при децата – в училищата, в детските центрове, ателиета и литературни клубове при родителите както и да бъдат създадени специални пространства с книги за деца. „НЦК има като ресурс и контакти, мисията на обединител на различни по-малки институции и фондации, които подпомагат детското четене. НЦК ще бъде посредник за осъществяването на голямата среща между автори, творци, издатели и читателите със съвременната българска детска литература“.

Според Албена Раленкова – редактор на издателство „Фют” не трябва да търсим най-лесния, а най-важния път. „Важен е физическият достъп на детето към книгите. Присъствието на книгите у дома или местата на които те прекарват най-много време, а именно детските градини и училищата. Детето няма как да прояви интерес към книгата, ако то не я открива около себе си“.

Юлия Спиридонова – Юлка коментира въпроса с отблъскването на децата от класическата литература и неразбирането на старите текстове.   

В следващата дискусия ще бъде коментирана темата за страшните приказки и измислените герои.