ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ДНК – ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС ПРАЗНУВА ВТОРИ РОЖДЕН ДЕН С ОСТАВА И JIN MONIC

6 Nov, 2017

Събитието ще постави и началото на седмото издание на АСТ Фестивала за свободен театър
 
На 11 ноември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще отбележи своя втори рожден ден. Музикални водачи на партито, което ще започне в 21:00 часа, ще бъдат Остава, несъмнено една от най-важните инди банди за българската сцена и Jin Monic – достойно носещи флага на съвременния алтернативен звук у нас. Едно шумно, (съ)временно парти с навременни поводи и безвременна музика.

За две години ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс успя да изгради устойчиви взаимоотношения с независимата сцена, като представя регулярно независими проекти, така че това да прави смисъл както за самите артисти и тяхната работа, така и за публиката, която вече култивира специфични очаквания към програмата на пространството. „Инициирахме няколко важни проекти като „Извинени присъствия”, в който ученици в гимназиална възраст се срещат с артисти от различни полета на съвременното изкуство, запознават се с идеи и практики на съвременния танц и пърформанс, участват в работни ателиета, гледат спектакли, дискутират. Вече две години поддържаме и чуждестранната платформа „Мигриращото тяло“, която включва спектакли, уъркшопове, дискусии, като осигуряваме достъп на българката публика до едни от най-интересните почерци, артисти, проекти от Европа и света. Съвсем наскоро ДНК получи наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2017 г. в категорията „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“. Мисля, това е ясен знак, че сме поели в правилната посока“, споделя Мира Тодорова – Артистичен директор на ДНК.

Освен рождения ден на ДНК, в събота ще бъде открит и АСТ Фестивал за свободен театър 2017 – „Временна реалност“. Както до сега и тази година Фестивалът ще се проведе в рамките на една седмица (11-17 ноември), а ДНК ще бъде основен домакин. Програмата ще съдържа – театър, танц и пърформанс; изкуства, които се случват само „тук и сега“ и които въпреки своята краткотрайност, са мост между реалности. Именно от тази природа на срещата между публика и сцена е вдъхновена темата на седмото издание – „Временна реалност (VR)“.

Първият спектакъл от Фестивалната програма, съвместен проект с платформата „Мигриращото тяло“, в ДНК е „Relative Collider“ на Лиз Санторо (Ню Йорк) и Пиер Годар (Париж) – 12 ноември от 20:00 часа. Другият чуждестранен спектакъл е на представителите от Израел и носи провокативното заглавие „Worst Case Scenario“. Него ще можете да гледате на 13 ноември (понеделник) от 20:00 часа отново в ДНК. Добре познатите ви заглавия „Повече НЕ или така нареченият Бернхард“ (14 ноември), „shamebox“ (16 ноември) и „Тук долу всички люляци умират“ (17 ноември), също са част от програмата на АСТ Фестивал и ще могат да бъдат гледани в ДНК.

Задължително не бива да пропускате последния спектакъл за тази година от програмата на ДНК „Мигриращото тяло“ на артиста от световна величина Тражал Харел – „Paris is Burning at the Judson Church Made to Measure“, който предстои на 24 ноември от 19:30 часа. Тражал Харел ще направи и работно ателие, в което ще говори за своята работа и ще дискутира с участниците своите артистични идеи и изследователски концепции.