ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ДНК ПОСРЕЩА ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА ОТ СВЕТОВНАТА СЦЕНА НА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ – ЖЕРОМ БЕЛ

27 Sep, 2019

Събитието е тазгодишният акцент от международната програма „Мигриращото тяло“ на културното пространство
 
Изключителни срещи с артисти от Швейцария, Франция, Канада, Норвегия и Швеция очакват публиката на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс през настоящия сезон. Гостуващите спектакли са част от международната платформа „Мигриращото тяло” на ДНК, а освен представления от световната сцена, почитателите на съвременния танц ще могат да се включат в дискусионни модули, лекции и уъркшопи.

В края на септември и началото на октомври в рамките на резидентската програма на ДНК гостуват хореографката Мария Кефирова (Канада/България), философът и танцов теоретик Ноеми Соломон (Канада/САЩ) и артистът и теоретик Диего Жил (Канада/Аржентина). По време на резиденцията са организирани няколко публични събития: уъркшоп за студенти и професионалисти танцьори, хореографи, драматични актьори, воден от Мария Кефирова на 28 и 29 септември; дискусия на 1 октомври от 19:30 часа, в която едно от най-големите имена на танцовата теория Ноеми Соломон ще разговаря с философа и драматург Боян Манчев. Проектът, върху който Мария Кефирова заедно със своите колаборатори работи по време на престоя си в София backs.boxes.towels (Dance cure), ще бъде представен на 3 октомври от 19:30 часа. Екипът на проекта изследва обратимостта на концепциите за близо и далеч, за граници и неща като: гърбове, кутии, кърпи, сламки, невидими малцинства, звук, минимум и максимум танц.

Шведската хореографка и филмова режисьорка Гунила Хейлборн гостува на ДНК със спектакъла Why I Wear This Shirt, който прави съвместно с норвежкия артист Ким Хиортьой. На 11 октомври може да видите солото на Хиортьой – абсурден спектакъл между комедията, поезията и съвременния танц; отчайващо тъжен и отчайващо смешен, някъде между баналното, прозаичното (как се движим по тротоара, кога да се тревожим за външния си вид) и метафизичното (какво представлява времето). С привидна лекота и закачливост се говори за сложните въпроси: кои сме ние, как живеем. Гунила Хейлборн и Ким Хиортьой работят заедно по различни проекти от повече от 10 години. Съвместната им работа през годините се е превърнала в нещо като дълъг разговор, чиято кулминация е това представление.

На 22 ноември ще можете да гледате швейцарския спектакъл на хореографа Марко Беретини – iFeel4. iFeel4 е солов транс на фона на жива музика и с участието на детски хор. Удивително съчетание на диско, литургични напеви, поп музика, репетитивни движения и свободно придвижване на деца с маски, напомнящи гръцка трагедия или примитивна мистерия, преведени в съвременната форма на фейсбук-емотикони с едва забележими нюанси на човешкост. Марко Беретини е шампион по диско за 1979 г. на Германия и един от най-интересните съвременни хореографи и изпълнители.

Международната програма „Мигриращото тяло“ на ДНК ще приключи ударно през декември с гостуването на последния проект на френския хореограф Жером Бел Retrospective. След световната му премиера на тазгодишното издание на фестивала „Импулстанц“ във Виена, Retrospective ще бъде представен в България, което е първото гостуване на работа на една от водещите фигури на съвременния танц в световен контекст Жером Бел. Идеята на проекта е да събере в една лента откъси от най-емблематичните представления и филми на хореографа: „Jerome Bel“, „Shirtology“, „The show must go on“, „Veronique Doisneau“, „Disabled Theater“, филмите „Gala: Moonwalk“, представен в рамките на изложбата „Michael Jackson: OntheWall“ - 2018/2019,  „Company Company“ и др. Прожекцията е на 11 декември от 19:30 часа в ДНК.