ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

8 НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ ИКАР ПОЛУЧИХА СПЕКТАКЛИ ОТ ПРОГРАМАТА НА ТЕАТЪР АЗАРЯН

30 Jan, 2020

„Six Love Songs“, част от афиша на ДНК, получи номинация в категория „Съвременен танц и пърформанс“

Спектаклите – „Последният човек“, „Портретът на Дориан Грей“, „Цикадите“ и „Косвени щети“, които са част от редовната програма на Театър Азарян, получиха номинации ИКАР в различни категории, а Снежина Петрова бе отличена със специална награда за значими постижения в проекта „Медея“, който след премиерата си в Пловдив, заживя своя нов живот в сърцето на столицата – Театър Азарян.

С номинация „Дебют“ са Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова/ Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова за изпълнението им в „Косвени щети“ по книгата „Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич /реж. Максима Боева, Театър Азарян и сдружение „Клас 5x5“, Национален дворец на културата/. „Портретът на Дориан Грей“ /по Оскар Уайлд, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград/ получи цели три номинации ИКАР в категориите – „Водеща мъжка роля“ – Севар Иванов за Дориан Грей; „Поддържаща мъжка роля“ – Александър Хаджиангелов за Базил Хоулърд и категория „Авторска музика“ за Петър Дундаков. С три номинации бе отличен и спектакълът „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“ /реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора/, в категориите „Сценография“ – Мариета Голомехова; „Авторска музика“ за Христо Намлиев и Милица Гладнишка и „Майсторско техническо осъществяване“. „Цикадите“ от Мирослав Христов бе номиниран в категория „Драматургичен текст“.

Спектакълът, част от програмата на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс – „Six Love Songs“ на Жана Пенчева и Цветан Момчилов /ко-продуцирано от Жана Пенчева и Гараж Колектив/, бе номиниран в категория „Съвременен танц и пърформанс“. В същата категория бяха номинирани и Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Баррето Дамас за „dragON aka PONY“ /ко-продуцирано от Гараж Колектив, София, Брейн Стор Проджект, София, Nomad Dance Academy, Словения/. Пърформансът влиза като премиерно заглавие в програмата на ДНК през март.
Това стана ясно на пресконференция на Съюза на артистите в България (САБ), който ежегодно оценява най-добрите постижения в областта на драматичния и куклен театър, цирковото и вариететното изкуство, драматургичното и критическото писане, техническото осъществяване, дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.
Освен номинациите за ИКАР на пресконференцията в Литературен клуб „Перото” беше разкрито и кой ще вземе статуетка за изключителен принос към българския театър, както и каква ще е програмата на Софийския театрален салон.

„Щастливи сме, че за трета поредна година Национален дворец на културата партнира на Съюза на българските артисти за организирането и провеждането на събитията, част от програмата на Софийски театрален салон, а Театър Азарян гостоприемно ще отвори врати за извънстолични театри. Заедно успяваме да разширим и да изпълним със съдържание това партньорство и тази година за първи път ще проведем работни ателиета с ръководител Мариета Големехова“, сподели Ия Петкова-Гурбалова ръководител на направление „Стратегическо развитие, маркетинг, реклама и продуцентска дейност“.

Националните награди ИКАР ще бъдат връчени на 27 март на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов.