ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

SHAMEBOX | ФЕСТИВАЛ "ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ"

20:00ч. 27.06.2018 ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

част от програмата на фестивал “Етюди и приятели” - трето издание, с финансовата подкрепа на фондация Етюд, 
в партньорство с ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и галерия Етюд.

Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова
Благодарности на Елена Бото
Продукция на Б brain С store П project и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова
Времетраене: 65 мин.

Национална награда ИКАР 2018 за съвременен танц и пърформанс

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.

В “Shamebox” Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в самото излагане на показ на самите изпълнители пред зрители? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните „норми“? Двамата артисти отварят „кутията на срама“, за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. Инфантилните желания преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството предлага. Там играта продължава често по провокативен, но и гротесково смешен начин. Колко далече може да стигне всичко това?

Ива Свещарова и Вили Прагер са утвърден тандем в съвременния танц и пърформанс в България.
Ива Свещарова завършва магистратура „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. Била е стипендиант на DanceWeb, а от 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия. Автор и съавтор е на повече от 10 представления на българска и международна сцена.
Вили Прагер завършва магистърската програма „Соло, танц, авторство” в Университета за изкуства в Берлин. Бил е стипендиант на DanceWeb, Theatertreffen – Берлин, On The Edge – Букурещ, както и резидент на Tanzquartier Vienna. С представлението “The Victory Day” печели наградата на публиката Jardin d’Europe в рамките на Impulstanz във Виена.

ТОП СЪБИТИЯ