ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

"БОРГ/ МАКЕНРОУ" | КИНОМАНИЯ

18:45ч. 18.11.2017 кино "Люмиер Лидл"

Борг/Макенроу
Янус Мец

Швеция-Дания-Финландия, 2017, 108 мин.
режисьор – Янус Мец
продуценти – Йон Норстед и Фредерик Викстрьом Никастро
сценарий – Рони Сандал
оператор – Нилс Тастум
монтаж – Пер Сандхолд и Пер Киркегор
музика – Йонас Струк, Владислав Делай, Йон Екстранд и Карл-Йохан Севедаг
художник – Лина Нордквист
костюми – Кики Иландер
продукция на SF STUDIOS/FILM I VAST/SVERIGES TV/NORDISK FILM/
YELLOW FILM & TV/SIRENA FILM
световен разпр. – SF STUDIOS
разпр. за България – А+ ФИЛМС
фестивали:
Торонто – Откриваща гала
в ролите:
Сверир Гуднасон (Бьорн Борг), Шая Лабьоф (Джон Макенроу), Стелан Скарсгаард (Ленарт Бергелин), Тува Новотни (Мариана Симионеску), Йън Блакман (бащата на Макенроу), Лео Борг (Борг като момче, от 9 до 13 години)
Историята на епичното съперничество между шведската тенис легенда Бьорн Борг и знаменитият му съперник – нахаканият амариканец Джон Макенроу, достигнало своята кулминация по време на турнира „Уимбълдън” през 1980 г.

Като темперамент, те са пълна противоположност: единият е образец на хладна сдържаност, а другият – вулкан от примитивни емоции. Но имат и нещо общо: просто са най-добрите. С впечатляващи изпълнения от Гуднасон, Лабьоф и Скарсгаард, Борг/Макенроу е колкото спортна драма, толкова и психологически трилър. Режисиран от датчанина Янус Мец, филмът пресъздава както легендарния мач на „Уимбълдън” между двамата, така и съпътстващата го медийна лудост, а също и песимизма, обзел играчите и антуража им.

Към 1980 г. шведът Бьорг вече е печелил „Уимбълдън” 4 пъти. Той е на 24, обожаван, богат и сгоден. Въпреки ведрото си публично присъствие, Борг е тормозен от тревоги през целия си живот. Съперникът му – нюйоркчанинът Джон Макенроу, е магьосник на корта, вихър от ярост и прецизност. На публиката й харесва да мрази тенисиста, който по време на мач може всеки момент да експлодира в гневни обиди към съдиите и зрителите. Но той също страда от душевни терзания. Двамата спортисти ще сблъскат необхватните си таланти и вътрешните си демони, когато най-накрая се изправят един срещу друг в един от най-паметните мачове в историята на играта.

Прожекции:
събота, 18 ноември 2017, 18:45, Кино "Люмиер Лидл" 
неделя, 19 ноември 2017, 20:30, Одеон 
вторник, 21 ноември 2017, 19:45, G 8 
неделя, 26 ноември 2017, 17:45, Euro Cinema 
сряда, 29 ноември 2017, 18:45, Дом на киното 

ТОП СЪБИТИЯ

"АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА"

18:30ч. 09.11.2018 Театър Азарян