ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

БОЛШОЙ

20:00ч. 14.01.2018 кино "Люмиер Лидл"

Болшой
Валерий Тодоровски

Русия, 2017, 132 мин.
режисьор – Валерий Тодоровски
продуценти – Валерий Тодоровски и Антон Златополски
сценарий – Анастасия Палчикова
по сюжет на Или Тилкина и Валерий Тодоровски
оператор – Сергей Михалчук
монтаж – Алексей Бобров
музика – Павел Карманов и Анна Друбич
художник – Владимир Гудилин
костюми - Александър Осипов
продукция на ПРОДЮСЕРСКАЯ КОМПАНИЯ ВАЛЕРИЯ ТОДОРОВСКОГО
световен разпр. – ЦЕНТРАЛ ПАРТНЕРШИП
разпр. за България – БЪЛГАРИЯ ФИЛМ ВИЖЪН
в ролите:
Маргарита Симонова (Юлка Олшанска), Алиса Фрейндлих (Белецка), Валентина Теличкина (Унтилова), Александър Домогаров (Потоцки), Анна Исаева (Карина Курникова), Никола льо Риш (Антуан), Андрей Сорокин (Митя), Ирина Савицкова (майката на Карина)
 
Гмуркайки се в красивия, макар и суров свят на руския балет, режисьорът Валерий Тодоровски разкрива и дребните ежби, и несломимите мечти на начинаещите балерини. Историята за изпълненото с надежди младо момиче, понесено от вихъра на танца, е разказана на фона на величествената балетна музика на Чайковски.

Като девойка Юлка Олшанска напуска семейството си в провинцията, за да преследва балетната си мечта в Москва. Вече съзряваща млада жена, тя се опитва да балансира кариерата си с всичко, което е изоставила заради танца – едва оцеляващото й семейство, изгубените шансове в любовта, приятелствата, превърнали се в съперничества. Тодоровски изгражда персонажите си (изиграни от истински балерини!) с деликатната психологическа нюансираност на белетрист, изследвайки в дълбочина отношенията между Юлка, приятелката й и съперница Карина и тяхната безцеремонна учителка Белецка.

„Едновременно забавен, тъжен, вдъхновяващ и сърцераздирателен, Болшой е безценно съкровище.”
Саймън Фостър, Screen-Space