ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Благотворителна инициатива на Кирил Балдев – СЪБИРАНЕ НА КНИГИ

11:00ч. 23.05.2019 Литературен клуб "Перото"

Книги за благотворителност от тийнеджъра-благодетел

Кирил Балдев отбелязва празника на книжовността с благотворителна акция
Благородният тийнейджър стартира майска акция за събиране на нови книги в полза на Народно читалище „Васил Друмев”, район "Възраждане” и бесарабските българи в Украйна. Събитието ще се състои на 23-и май, четвъртък от 11.00 часа в Клуб Перото, НДК, София.

Момчето, което е израсло в дом, посвещава рождения си ден на благородната кауза. Този път тя е в полза на книгите. В навечерието на Великденските празници десетокласникът организира благотворителна кампания, под наслов „Козунак за всеки пенсионер“. Инициативата му намери стотици съмишленици и щедри хора от цялата страна, с чиято помощ вече са обезпечени даренията за няколко села от различни области на България. А първото населено място в списъка на Кирил бе Трапище.

Навършвайки пълнолетие Кирил не иска подаръци. Вместо това, той призовава всеки да донесе нова книга. Събраните книги ще бъдат дарени на нуждаещи се читалища. По този начин младото момче с добро сърце призовава да си спомним за книгите, читалищата и развитието на все по-удобни места за общуване с писмеността.

Кирил е роден на 23 май 2001 година. Докато неговите връстници се надпреварват в кой клуб да отпразнуват пълнолетието си, той избира благородството за свой житейски път.

В края на миналата година, той отделя от собствените си средства скромни суми, за да зарадва възрастните хора от цяла България с хранителни продукти. Приятели му помагат, както с набирането на сумата от 300 лева, така и с разнасянето на продуктите.

Това не е първата дарителска акция на Кирил. През 2018-а той дарява 500 тома литература на различни библиотеки у нас. С навършването на 18 години Кирил ще трябва да напусне социалния център, в който живее и ще се наложи да се грижи сам за себе си. Мечтата му е да учи политология в Софийския университет. И въпреки, че ще му е трудно да се издържа, казва че отново ще помага.