ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Ако нямах лоши сънища | Предпремиера

19:30ч. 23.05.2017 Театър Азарян

АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА
Авторски спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир

ПРЕДПРЕМИЕРА: 23 май 2017 | 19:30 ч.

участват: Александър Кадиев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев, Никола Додов
сценография и костюми: Васил Абаджиев
музикална картина: Лилия Абаджиева
фотограф: Иван Абаджиев

Билети: 15|12 лв.
(На касите на Билетен център, НДК и в ticketportal.bg)

На 23 май от 19:30 ч. ще се състои предпремиерата на най-новото заглавие от програмата на Театър Азарян – „Ако нямах лоши сънища“ на Лилия Абаджиева, един от най-задълбочените и интересни български театрални режисьори.
Впечатляващият спектакъл анализира и се вглежда в Шекспировия художествен свят. Лилия Абаджиева, заедно с деветимата актьори и сценографа Васил Абаджиев, създава калейдоскоп от текстове на Уилям Шекспир, поставени в логиката на театралната лексика, която режисьорката развива през годините.
Бих желала обект на нашето изследване да са проявленията на душата по Аристотел, респективно – проявленията на етическите добродетели в различни обстоятелства и изпитания, които предлагат „стрелите на свирепата съдба.”
Ще опитаме да проследим как се получава това съчетание на състрадание и удивление, в което тогавашната критична мисъл (на Елизабетинската епоха) е виждала същината на трагичното, поправяйки доста сполучливо Аристотеловата формулировка: състрадание и страх.
Кое е това, което би могло да се отъждестви с катарзис или пречистване? Възможен отговор е: едновременното чувство на облекчение и прозрение, че страданията имат своето необходимо място в свят, в който властва не само сляпата каузалност или случайност, а едно морално начало (което в края на краищата се налага).
Колкото по-голяма е прàвата между възторга ни от човека и съзнанието ни, че той ще загине, колкото повече се удивляваме на човешката му сила, на величието на онова начало, което го погубва, толкова по-силно преживяваме трагедията.
Лилия Абаджиева

Премиерата на „Ако нямах лоши сънища“ ще е бъде през новия театрален сезон на Театър Азарян.

ТОП СЪБИТИЯ

„TANGO“

19:00ч. 11.04.2018 Зала 11 | кино "Люмиер Лидл"